Palkkatutkimus 2020: jotain uutta, jotain vanhaa

01.10.2020 | STVY | Blogi

Tänä vuonna yhdistyksemme toteutti jälleen perinteisen palkkatutkimuksen yhteistyössä alan ammattiliittojen, Käännösalan asiantuntijat KAJ ry:n ja SPECIAn, kanssa. Palkkatutkimus toteutettiin nettikyselynä helmikuussa ja kyselyyn vastanneita oli 143 kappaletta. Tässä blogitekstissä käydään palkkatutkimuksen pääkohtia läpi tiivistetysti. Palkkatutkimuksen tulokset kokonaisuudessaan löytyvät kohta STVY:n nettisivujen jäsenosiosta – salasanan jakelu on vielä viimeistä jäsenmaksujen tarkastusta vaille valmis: https://stvy.fi/jasenille/.

Tämän vuoden palkkatutkimuksessa verrataan edellisen, vuonna 2016 toteutetun kyselyn tuloksia nykyhetkeen. Aiemmista palkkatutkimuksista löytyy tietoa täältä: http://www.vakki.net/publications/2016/VAKKI2016_Virtaluoto.pdf

Mikä alallamme siis on samoin kuin ennenkin? Ainakin palkkaus: kehitys on vakaata mutta hidasta.

Mediaanipalkat

Yllä olevassa taulukossa näkyvät mediaanipalkat, vuoden 2020 lokakuun kuukausipalkat olivat alla olevan taulukon mukaiset.

Kuukausipalkat ennen veroja

Pienin palkkatutkimuksessa ilmoitettu palkka oli 1339 € kuussa, suurin ilmoitettu palkka puolestaan 6588 € kuussa. Perinteiseen tyyliin parhaiten tienaavat pitkään alalla olleet STVY:n jäsenet, joilla on teknisen viestinnän koulutusta ja jotka ovat johtoasemassa suuressa ohjelmistoalan yrityksessä pääkaupunkiseudulla.

Tuttua on myös työsuhteiden vakaus: 95% meistä on vakituisessa kokopäivätyössä. Vakaus on viime vuosina jopa lisääntynyt: vuonna 2016 vakituisessa kokopäivätyössä oli 87% vastanneista. Olemme edelleen korkeasti koulutettuja ja työskentelemme asiantuntijatehtävissä. Pääasiallinen toimenkuvamme on tekninen kirjoittaminen. Erilaisten rakenteisen dokumentoinnin järjestelmien ohella MS Word pitää edelleen pintansa.

Mutta mikä alallamme sitten on uutta? Tämä:

Vuodet alalla

Ja tämä:

Vuodet nykyisen työnantajan palveluksessa

Palkkatutkimuksen tulosten mukaan alalle on siis viimein saatu uusia tekijöitä, ja työpaikkaa on myös vaihdettu tiheämmin kuin ennen. Valmistumisvuosissa tämä näkyy niin, että kärkisijoilla olleiden konkareiden – me 90-luvulla valmistuneet – kanssa määrällisesti tasoissa ovat nyt vuosina 2010-2019 valmistuneet. Yleisin suoritettu tutkinto on edelleen filosofian maisteri, mutta humanististen tieteiden kandidaatti on kasvattanut suosiotaan. Seuraavassa blogitekstissä pääsemme tutustumaan yhteen alalla vuonna 2020 aloittaneeseen tekniseen kirjoittajaan.